Voorgevel gevel voorkant avond nacht
123

Meer aandacht voor de emotionele gevolgen van uitgezaaide kanker met de CALM methode

15 mei 2019

Ondanks de enorme vooruitgang op het gebied van de behandeling van kanker, is het nog niet mogelijk om iedereen te genezen. Als blijkt dat genezing niet meer mogelijk is, is dit vaak heel stressvol voor patiënten en hun naasten. Sommige patiënten worden depressief of angstig, of ervaren weinig kwaliteit van leven. 

In het Centrum voor Kwaliteit van Leven van het Antoni van Leeuwenhoek gaan we deze patiënten een aantal gesprekken aanbieden volgens een nieuwe methode uit Canada, die Managing Cancer and Living Meaningfully (CALM) heet. CALM heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven bij patiënten met uitgezaaide kanker en kan ervoor zorgen dat patiënten minder vaak depressief worden. Met behulp van een subsidie van Roparun gaan we uitzoeken of deze therapie in Nederland net zo goed werkt als in Canada.

Dit onderzoek vindt plaats in het Antoni van Leeuwenhoek, het Ingeborg Douwes Centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Als het onderzoek positieve resultaten heeft, willen we ervoor zorgen dat CALM in meer ziekenhuizen in Nederland aangeboden wordt en uiteindelijk een onderdeel wordt van de gebruikelijke zorg voor patiënten met uitgezaaide kanker.