MRI screening mogelijk geschikt voor vrouwen met dicht borstweefsel

28 nov. 2019 09:10

Vrouwen met heel dicht borstklierweefsel lijken gebaat met aanvullend MRI-onderzoek na de landelijke borstscreening. Omdat deze groep een verhoogde kans op borstkanker heeft en omdat tumoren in de borst door dit dichte klierweefsel moeilijker te zien zijn, is er een onderzoeksgroep van ongeveer 4800 vrouwen samengesteld die na de reguliere screening, aanvullend een MRI-onderzoek kreeg.

De resultaten na de eerste ronde van deze DENSE-studie, vandaag gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, zijn veelbelovend. Van iedere 1000 vrouwen met heel dicht borstweefsel werd bij 17 van hen borstkanker opgespoord met het aanvullende MRI-onderzoek. Bij deze vrouwen waren in de gewone screening op de röntgenfoto geen afwijkingen te zien.

De onderzoeksgroep bestaat uit onderzoekers van acht Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek. Claudette Loo, radioloog: "Het AVL was een van de eerste ziekenhuizen die meedeed aan de DENSE-studie. Dankzij een aanvullende MRI-scan bij deze groep vrouwen werden tumoren die bij de reguliere screening niet werden gezien, nu wel ontdekt. We vinden ze niet alleen in een eerder stadium, het komt daarna ook minder vaak voor dat borstkanker buiten het screeningsonderzoek wordt ontdekt. De feiten liggen nu op tafel. De volgende stap is deze resultaten implementeren in de praktijk. Daar gaat het AVL zich voor inzetten want een aanvullende MRI-scan voor deze groep vrouwen kan het verschil maken.”

Screening op maat

Binnenkort wordt het aanvullende onderzoek afgerond waarbij de gevonden resultaten in rekenmodellen worden ingevoerd. Daardoor kan beter worden ingeschat wat de maatschappelijke impact is. Leidt de vroege opsporing met MRI op lange termijn ook daadwerkelijk tot minder sterfte aan borstkanker en is er minder intensieve en dus minder belastende behandeling nodig? Uiteindelijk moet dan een zorgvuldige afweging worden gemaakt, want aanvullend MRI-onderzoek geeft ook resultaten die onnodig spanning kunnen veroorzaken. MRI is duurder, belastender, duurt langer dan het röntgenonderzoek en er is een contrastinjectie nodig. Daarbij is MRI zo’n gevoelige techniek dat er ook andere afwijkingen worden gezien. Hoewel dat later geen borstkanker blijkt te zijn, kan het wachten op de uitslag mentaal belastend zijn, soms nog tot lang daarna. Ook kunnen er tumoren worden gevonden die zo langzaam groeien dat ze niet tot gezondheidsproblemen zullen leiden, waardoor misschien onnodige behandeling plaatsvindt. Als uit aanvullend onderzoek blijkt dat de voordelen opwegen tegen deze nadelen, is dit een belangrijke stap van de ‘one size fits all’ borstscreening naar ‘screeningonderzoek op maat’.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door: UMC Utrecht, Antoni van Leeuwenhoek, RadboudUMC, Maastricht UMC+, Amsterdam UMC locatie VUmc, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ZGT (Ziekenhuisgroep Twente), Albert Schweitzer Ziekenhuis, RIVM en Screeningsorganisaties. Gefinanceerd door: ZonMw, Pink Ribbon/A Sisters’Hope, KWF Kankerbestrijding en Bayer.

Voor meer informatie:

Het RIVM beantwoordt veelgestelde vragen over de DENSE-studie
Bekijk de video MRI screening for DENSE Breasts