Patiënten lopen adequate behandelingen mis

12 sep. 2019 16:20

Op Europees niveau wordt te weinig gezamenlijk onderhandeld over dure kankermedicijnen

Onderzoek van Wim van Harten (Antoni van Leeuwenhoek) in december 2015 toonde aan dat de prijzen voor kankermedicijnen in Europese landen verschillen, zonder dat hier een verklaring voor is. In the Journal of Cancer policy gepubliceerd vervolgonderzoek, is gekeken naar de manier van onderhandelen die verschillende landen hebben met farmaceuten. Daaruit blijkt onder meer dat er onvoldoende gezamenlijk wordt onderhandeld, een potentieel krachtig mechanisme. Bovendien zijn de hoge kosten van kankermedicatie van invloed op de behandelkeuze volgens het merendeel van de patiëntenorganisaties. Patiënten lopen de best mogelijke behandelingen mis en zijn zich daar veelal niet van bewust.

In dit vervolgonderzoek onder leiding van AVL-onderzoeker Valesca Retèl uit de onderzoeksgroep van Wim van Harten is aan 29 Europese ziekenhuizen - verenigd in de OECI, Organisatie van Europese Kankerinstituten - gevraagd naar kortingsmechanismen en budgetbeperkingen rond dure kankermedicatie. Daarnaast werden vertegenwoordigers van de aangesloten patiëntenorganisaties (European Cancer Patient Coalition) gevraagd naar de gevolgen voor patiënten, zoals toegang tot de zorg en een passende kankerbehandeling.

Geen systematische aanpak

Onder de 29 deelnemende OECI-leden wordt een breed scala aan kortingsmechanismen en betalingsmethoden gebruikt bij de aankoop van geneesmiddelen tegen kanker. Valesca Retel: “90% van de instellingen staat gezamenlijke onderhandelingen over geneesmiddelenprijzen toe, maar slechts 69% zet deze strategie ook daadwerkelijk in. Het ontbreekt aan een systematische aanpak in inkoopovereenkomsten. Dit kan nog veel beter.”

Beïnvloeding behandelkeuze

Bovendien is twee derde van de ziekenhuizen en 79% van de deelnemende patiëntvertegenwoordigers van mening dat behandelkeuzes worden beïnvloed door de hoge kosten. Patiënten lopen hierdoor de best mogelijke behandelingen mis. 43% denkt dat patiënten daar waarschijnlijk geen weet van hebben. Problemen met toegang tot dure kankermedicijnen lijken aanwezig in alle landen, ongeacht het bruto binnenlands product (GDP).