Boek 'Alles over Borstkanker' in ontvangst genomen door Koningin Maxima

1 okt. 2020 09:00

Chirurgen Hester Oldenburg en Marie-Jeanne Vrancken Peeters van het Antoni van Leeuwenhoek hebben in samenwerking met Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) het boek Alles over Borstkanker uitgebracht. Dit boek is vandaag (op 1 oktober) in ontvangst genomen door Koningin Maxima op een jubileumbijeenkomst van BVN.

(foto credits: Borstkankerverening Nederland)

Alles over Borstkanker
Hester Oldenburg en Marie-Jeanne Vrancken Peeters schreven dit broek omdat zij merken dat er vanuit patiënten veel behoefte is aan betrouwbare, gestructureerde informatie. Patiënten verdrinken in de hoeveelheid wisselende informatie op het internet, terwijl er steeds meer behoefte is aan overzichtelijke informatie om zelf mee te kunnen beslissen over de behandeling.

Lopende studies
Naast alle verschillende behandelmethodes komen ook steeds vaker lopende studies in de spreekkamer aan de orde. Al het wetenschappelijk onderzoek heeft ertoe geleid dat de patiënt meer keuzemogelijkheden heeft dan tien jaar geleden. Prachtig, deze keuzemogelijkheden. Toch is dit voor veel patiënten ook moeilijk en soms beangstigend, want ‘wat als ik later spijt krijg?’. De ontwikkelingen richting ‘samen beslissen’ zijn dus een goede zaak. Voorwaarde voor het goed samen kunnen beslissen is goede informatie; dit kan houvast geven in een verwarrende tijd.

Benadering vanuit elke discipline in borstkankerzorg
Naast de chirurgen hebben 27 andere auteurs uit de borstkankerzorg aan dit boek meegeschreven. Vanuit elke discipline is de borstkankerzorg benaderd, zoals onder andere internist-oncologen, een radiotherapeut, plastisch chirurg, fysiotherapeut en medisch maatschappelijk werker.

Het boek is vanaf 1 oktober online of in de boekwinkel te koop.

Publiekslezing Alles over Borstkanker
Op donderdag 8 oktober is de online publiekslezing ‘Alles over Borstkanker’ van 19.00 tot 21.00 uur. Bekijk het programma en schrijf u in!