Hendrik Messal gaat met Veni-subsidie begin van borstkanker in beeld brengen

5 nov. 2020 09:00

Postdoc Hendrik Messal krijgt van NWO een Veni subsidie om een bijzondere techniek toe te passen die hij zelf heeft ontwikkeld: 3D microscopie van een volledig orgaan. Daarmee wil hij in beeld brengen hoe een voorloper van borstkanker zich ontwikkelt tot een kwaadaardige tumor. ‘We kunnen hiermee echt grenzen gaan verleggen.’

In Nederland krijgen per jaar 2300 vrouwen de diagnose DCIS (ductaal carcinoom in situ), een aandoening van de melkgangen en een voorloper van borstkanker. Een deel van hen zal echter nooit borstkanker krijgen. Het probleem is dat we niet kunnen voorspellen wie dit zijn. Daarom worden alle vrouwen met DCIS behandeld, met alle bijwerkingen en invloed op hun kwaliteit van leven van dien. 

Hendrik Messal wil in met zijn techniek melkgangen met en zonder deze voorloper van borstkanker driedimensionaal in beeld gaan brengen, in complete borsten in plaats van weefselplakjes.   

‘Mijn onderzoek kan ik in geen enkel ander instituut ter wereld doen,’ zegt hij. ‘Alleen hier hebben we de unieke combinatie van 3D-microscopie, kliniek en pathologische expertise die dit soort onderzoek mogelijk maakt.’

Pathologen die plakjes weefsel onder een microscoop bekijken doen dat in 2D. Het probleem is dat kanker driedimensionaal is.

Om een compleet orgaan, in zijn geval een borst, 3D in beeld te brengen heeft Messal een techniek ontwikkeld die het orgaan doorzichtig maakt zodat hij de hele borst, inclusief de melkgangen kan analyseren.

Hiermee gaan hij en zijn collega’s van de groep van Jacco van Rheenen onderzoeken hoe het komt dat sommige voorlopers van borstkanker zich wel ontwikkelen tot invasieve tumoren en andere niet.

‘We kunnen dan gezond weefsel onderscheiden van afwijkend weefsel. Dan verwijderen we het en halen het moleculair helemaal door de molen. We weten echter precies waar het heeft gezeten en hoe het zich verhoudt tot de rest van de borst. Ik denk dat ik daarom deze Veni-beurs heb gekregen. Ons onderzoek kan leiden tot heel nieuwe inzichten in het prille begin van borstkanker.’

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma. Veni biedt pas gepromoveerde excellente onderzoekers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen. De subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro.
 Lees meer.

Het onderzoek dat het Antoni van Leeuwenhoek aan DCIS doet werd al gesubsidieerd door EMBO, PRECISION, Cancer Research UK, KWF en Oncode.