Promotie Sanne Huijberts: combineren tegen resistentie

13 okt. 2020 11:25

Hoe kunnen we kankergeneesmiddelen combineren om resistentie tegen te gaan? Voor patiënten met darmkanker boekten promovenda Sanne Huijberts en collega’s alvast goede resultaten. Zij promoveert op 14 oktober op haar onderzoek naar verschillende combinatietherapieën.

Door afwijkingen in het DNA van kankercellen (mutaties) kunnen specifieke eiwitten hyperactief worden, waardoor kankercellen groeien. Door deze eiwitten te remmen met doelgerichte geneesmiddelen kun je groei tegengaan. Er zijn de afgelopen jaren veel van dergelijke geneesmiddelen ontwikkeld, maar niet altijd met goed resultaat. De kankercel kan namelijk overschakelen op een alternatief overlevingssignaal, waardoor de doelgerichte behandeling niet meer effectief is. Dit noemen we resistentie, die al bij aanvang van de behandeling aanwezig kan zijn of tijdens de behandeling ontstaat.

Overleving

Door meerdere geneesmiddelen gelijktijdig of afwisselend te combineren kun je het anti-kankereffect verbeteren. Door bijvoorbeeld ook de eiwitten te remmen die resistentie veroorzaken kun je de effectiviteit van de behandeling verbeteren. De combinaties van geneesmiddelen in het proefschrift van Sanne Huijberts spelen in op resistentie en zijn specifiek gericht op een afwijkend BRAF- of KRAS-eiwit. Patiënten met zulke eiwitten hebben vaak een korte overleving en reageren slecht op bestaande behandelingen.

Nieuwe combinatie

Huijberts beschrijft bijvoorbeeld de veelbelovende resultaten van studies in patiënten met darmkanker en een afwijkend BRAF-eiwit. In deze patiënten bleek gelijktijdige behandeling met de BRAF-remmer encorafenib en de EGFR-remmer cetuximab, mogelijk met toevoeging van de MEK-remmer binimetinib, veilig en effectief te zijn (lees hier meer). In de Verenigde Staten en Europa is deze combinatie dan ook recent goedgekeurd voor deze patiëntengroep.

Praktische informatie over de promotie vind je op de website van de Universiteit Utrecht.

Titel van het proefschrift: Translational research of combined anticancer therapies targeting the MAPK pathway.