Afdeling pathologie van Antoni van Leeuwenhoek ontvangt 100% Digital Award van Philips

26 jan. 2021 11:00

Vandaag ontvangt de afdeling pathologie van het Antoni van Leeuwenhoek van Philips de 100% Digitaal Award voor hun 100% digitale werkwijze. Onze afdeling pathologie is het zesde ziekenhuislaboratorium in Nederland dat de mijlpaal van 100% digitaal heeft bereikt. Het coronavirus bracht een versnelling in het digitaliseringsproces, dat in 2017 in gang is gezet. Nu kunnen alle pathologen makkelijk thuiswerken.

Philips reikt de award uit aan elk pathologielaboratorium dat is overgestapt op een 100% digitale werkwijze. De aanpak is 100% digitaal als het laboratorium aan drie criteria voldoet: alle glazen coupes (FFPE-slides) worden digitaal gescand, digitale diagnose is de standaardwerkwijze van het lab en de meerderheid van de pathologen werkt digitaal.

Digitaal werken: efficiënt, duurzaam en toekomstbestendig

Digitale pathologie is ontstaan tijdens een zoektocht naar nieuwe toepassingen van dvd-technologie door Philips. Met digitale scanners kunnen glaasjes met daarop het weefsel, de zogenaamde coupes, op het beeldscherm worden bekeken. Door te digitaliseren kunnen pathologen buiten de fysieke grenzen van de (eigen) afdeling online diagnosen stellen en snel elkaar consulteren wanneer een extra mening nodig is. Hierdoor kunnen laboratoria werken aan het verhogen van de efficiëntie van de diagnostiek.

José van den Berg, patholoog en hoofd afdeling Pathologie AVL: “Digitaal werken heeft zoveel voordelen voor ons werk. We kunnen beelden snel opzoeken, uitwisselen en met meerdere pathologen tegelijk – zelfs allemaal vanuit huis -  een microscopisch beeld bekijken en bediscussiëren. Voorheen was dat veel lastiger, omdat je dan fysiek tegelijkertijd bij elkaar aanwezig moest zijn. in deze coronatijd is de digitalisering een groot voordeel. Daarnaast vergroot digitaal werken onze duurzame inzetbaarheid en opent het nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van Big Data. Bijvoorbeeld door de pathologiebeelden door de computer met elkaar te laten vergelijken en te koppelen aan andere Big Data, zoals radiologiebeelden of informatie over het DNA van een tumor.“

Stap naar Artificial Intelligence

“We zijn trots dat we de award voor 100% digitale klinische diagnose aan het AVL mogen uitreiken”, zegt Daniella van den Corput, Business Marketing Manager Laboratory & Pathology Solutions bij Philips Benelux. “Het AVL is een toonaangevend ziekenhuis op het gebied van oncologie. De afdeling pathologie speelt een belangrijke rol in het stellen van de juiste diagnose. Hier dragen we als Philips graag een steentje aan bij. Digitalisering maakt het bijvoorbeeld in de toekomst mogelijk om Artificial Intelligence (AI) in te zetten om pathologen te ondersteunen. Het resultaat bij het AVL mag er zijn, een succesvolle aanpassing van labprocessen en mindset, een verandering die echt tijd kost maar hen voorbereidt op de toekomst.”