AVL onderzoek naar eierstokkanker gesteund door de Maarten van de Weiden foundation

20 mei 2021 11:36

De Maarten van de Weiden foundation heeft ruim 101.000 euro toegekend aan onderzoek van onder andere AVL gynaecoloog Nienke van Trommel naar patiëntvriendelijke opsporing van eierstokkanker.

Eierstokkanker treft jaarlijks zo’n 1300 vrouwen in Nederland. Samen met het Renske Steenbergen en Maaike Bleeker (AUMC) probeert Nienke van Trommel een doorbraak te realiseren in de opsporing van eierstokkanker in een vroeg stadium. Dit willen ze doen door middel van reguliere uitstrijkjes van de baarmoedermond en zelf-afgenomen uitstrijkjes. Baarmoederhalskanker wordt al wel opgespoord via uitstrijkjes tijdens het bevolkingsonderzoek, eierstokkanker niet. Ook proberen ze op deze manier vroegtijdig het onderscheid van de eierstok-tumoren te verbeteren (kwaadaardig versus goedaardig), zodat patiënten in het juiste ziekenhuis geopereerd worden. Erg waardevol voor de patiënt, door dit onderzoek hopen ze door vroege detectie de kans op overleving te verbeteren en hopen ze dat meer patiënten in het goede ziekenhuis geopereerd worden.

Financiering vanuit een legaat
Bijzonder is dat de Maarten van de Weiden foundation dit onderzoek al heeft kunnen financieren. Eerder heeft de Maarten van der Weijden Foundation namelijk een legaat gekregen. De eigenaar van deze schenking wilde dat het bedrag naar een eierstokkanker-onderzoek zou gaan. De Medische Adviesraad van de Maarten van de Weiden foundation heeft deze wens zorgvuldig ten uitvoer gebracht door nu dit onderzoek van AUMC en AVL te ondersteunen.