EVA-Online: therapie voor jonge vrouwen met overgangsklachten

28 okt. 2021 07:33

Veel jonge vrouwen komen door de behandeling van borstkanker vervroegd in de overgang. Deze vrouwen krijgen behandelingen als chemotherapie, verwijdering van de eierstokken of hormonale therapie, die de hormoonhuishouding zodanig veranderen dat de vrouwen in de niet-natuurlijke overgang raken. De overgang kent een breed scala aan klachten en het is gebleken dat vrouwen vooral de opvliegers en het nachtzweten als belastend en belemmerend ervaren.

Uit eerder onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek bleek dat deze vaak jonge doelgroep behoefte aan ondersteuning heeft over hoe zij met deze overgangsklachten kunnen leren omgaan. Als gevolg daarvan is het programma ‘EVA – Online’ ontwikkeld. Dit is een effectief bewezen online therapie die eraan bijdraagt dat vrouwen meer inzicht krijgen in hun klachten en ook herkenning en erkenning ervaren. Ook voorziet het programma de deelnemers van nuttige tips en informatie.

Patiënten kunnen zich niet zelf aanmelden, maar zij kunnen hun behandelend arts of verpleegkundig specialist vragen een doorverwijzing naar maatschappelijk werk te maken om hiervoor in aanmerking te komen.

In onderstaande video legt medisch maatschappelijk werker Marijke Wijnsma uit hoe het EVA-Online programma werkt.