Luistertip! AVL-podcast ‘Kanker krijg je niet alleen’

17 sep. 2021 11:35

De ziekte kanker heeft niet alleen grote impact op het leven van degene die ziek is. Ook naasten hebben te maken met de ingrijpende gevolgen. Hoe deal je samen met alles dat er komt kijken bij het ziek zijn, de behandelingen, het onzekere levensperspectief? In de vierdelige AVL-podcastserie Kanker krijg je niet alleen gaan patiënten hierover in gesprek met hun dierbaren. Ook reageert in elke aflevering een zorgprofessional van het Antoni van Leeuwenhoek op de situatie.

In de eerste aflevering horen we het verhaal van Mirjam en haar gezin. Mirjam heeft een verhoogde kans op het krijgen van borstkanker en eierstokkanker door een mutatie in het BRCA1-gen. Zij en haar man Jacco maakten een plan: als hun jongste naar de basisschool gaat, wil Mirjam preventieve operaties ondergaan. Maar helaas is de kanker hen te snel af. In de podcast horen we hoe Jacco en Mirjam met hun oudste dochters in gesprek gaan en hoe ze uitkijken naar hun zomervakantie op Terschelling, als een groot deel van de behandelingen achter de rug is. Hoe gaat het nu met Mirjam?

Mirjam: ‘Als ik de podcast nu terugluister, vind ik het best moeilijk om te horen. Op dat moment had ik de heftigheid niet zo door, ik zat in een flow van ‘dit moeten we doen’. Ons doel was om in de zomer naar Terschelling te gaan en daar lekker te genieten. Dat is gelukt. Toen we daar in de zomervakantie waren, was ik echt even helemaal weg uit de realiteit. De ziekte kwam niet aan bod. De keerzijde was dat ik wel weer in een diep gat viel toen ik thuiskwam. De kanker is helaas nog niet weg. Na de operatie bleken de uitzaaiingen er nog te zijn en de borst was niet schoon. We wisten dat het kon, we hadden met dit scenario rekening gehouden, maar het was toch wel een tegenvaller. De behandeling gaat daarom nu door met chemotabletten. Ik ben nu twee weken onderweg met de tabletten en ik heb goede dagen, maar ook echt wel mindere gehad afgelopen weken. Bij de start vond ik het even moeilijk. Daar gaan we met die grote tabletten, wat ga ik voelen? Maar dat ging al heel snel naar: dit moet ik gewoon weer doen. Door. Na een week kwamen er 2 dipdagen, dan voel ik me vervelend, moe, en heb ik nergens zin in. Gelukkig zakte dit ook weer af en heb ik nu alweer goede dagen. Elke dag die ik me goed voel, maak ik er een feestje van. Dat lukt me wel. Als ik moe ben, is het mentaal zwaarder. Dan kan ik wel heel erg zitten met de vraag ‘Waarom moet dit nou?’.

 

Kanker Krijg Je Niet Alleen Beeld Mirjam Update
ik hoop dat mensen door het beluisteren van deze podcast aanslaan op het onderwerp preventieve ingrepen. Ik wilde dat doen en ben te laat geweest. Je ziet het maar, wat er dan gebeurt.
Mirjam (34)

Met de kinderen gaat het heel goed. Ze zijn na de vakantie enthousiast aan een nieuw schooljaar begonnen en ze zijn niet meer zo met mijn ziekte bezig. Dat vind ik wel prima, er ligt niet meer zo’n nadruk op. Jacco is ook weer wat meer van huis vanwege zijn werk, ik denk dat het een goede uitlaatklep is voor hem. Wat we ook zeiden in de podcast: we willen alles zo normaal mogelijk laten doorgaan. En natuurlijk heb ik soms geen behoefte aan verjaardagen, dan ga ik even niet en kies ik voor mezelf. Zo staan we in het leven.

Over de podcast: ik hoop dat mensen aanslaan op het onderwerp preventieve ingrepen. Ik wilde dat doen en ben te laat geweest. Je ziet het maar, wat er dan gebeurt. Nu zit ik aan een traject vast, daar ben ik wel 2 jaar zoet mee. Ik heb altijd gezegd: ik wil eerst kinderen. Dat is gelukt, maar ik ben te laat geweest met het verdere handelen. Misschien ben ik daar naïef in geweest. Ik werd goed in de gaten gehouden, maar denk nu wel: ik had er misschien beter over na moeten denken. Aan het begin heb ik het hier wel moeilijk mee gehad, maar dat heb ik losgelaten. Ik heb er nu niks meer aan, maar misschien zet ik mensen die de podcast luisteren en gendrager zijn aan het denken?

Alle afleveringen zijn hier te beluisteren, of via de bekende platforms: Apple Podcast, Spotify en Google Podcast