NADINA-studie voor patiënten met stadium lll melanoom

13 mei 2021 14:22

Deze zomer start in het Antoni van Leeuwenhoek de inclusie van patiënten voor de NADINA-studie. Indien u op basis van onderstaande informatie denkt dat uw patiënt in aanmerking komt voor deelname aan de studie, neem dan contact op met de specialist van de patiënt of een van de melanoomspecialisten van het Antoni van Leeuwenhoek.

In deze multicenter fase 3 studie worden patiënten met een stadium III melanoom geloot tussen behandeling met de combinatie van ipilimumab en nivolumab voorafgaand aan de operatie (neo-adjuvant) of de standaardbehandeling met nivolumab na de operatie (adjuvant). Patiënten waarvan het melanoom niet goed heeft gereageerd op de neo-adjuvante behandeling, kunnen na de operatie nog aanvullende behandeling krijgen. Deze studie moet aantonen of de neo-adjuvante behandeling de kans op terugkeer van het melanoom kan verminderen.

Momenteel is neo-adjuvante immuuntherapie nog geen standaardbehandeling en wordt het ook niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien de NADINA-studie laat zien dat neo-adjuvante immuuntherapie de kans op recidief van het melanoom verder verbetert, kan de neoadjuvante behandeling goedgekeurd worden als standaardbehandeling. Dit draagt niet alleen bij aan de verbetering van de behandeling van stadium III melanoompatiënten, maar zal ook veel kosten besparen.

De belangrijkste voorwaarden voor deelname aan de studie zijn:

  • Een operabel stadium III melanoom van de huid/van onbekende origine met minimaal één uitzaaiing in een nabijgelegen lymfeklier, die gebiopteerd en chirurgisch verwijderd kan worden. Daarnaast zijn ≤3 operabele in-transit uitzaaiingen toegestaan.
  • Geen eerdere behandeling met anti-PD-1 en anti-CTLA-4 antilichamen of BRAF/MEK remmers.
  • Een minimale leeftijd van 16 jaar en een voldoende goede lichamelijke conditie.

Na het Antoni van Leeuwenhoek volgen de 13 andere melanoomcentra van Nederland: Amphia, Amsterdam UMC, Erasmus MC, Isala, LUMC, Maastricht UMC+, Maxima MC, MC Leeuwarden, MS Twente, Radboudumc, UMCG, UMC Utrecht en Zuyderland MC.