Peniskanker: op tijd ontdekken maakt het verschil

11 mrt. 2021 15:38

Peniskanker is een zeldzame kanker. Zo'n 170 mannen per jaar ontwikkelen peniskanker. Het AVL is het enige (NFU) erkende expertisecentrum voor peniskanker in Nederland, en ziet ongeveer 90% van de patiëntenpopulatie met peniskanker, zo’n 150 nieuwe patiënten per jaar. Als de kanker op tijd ontdekt wordt en patiënten op tijd worden doorgestuurd, is de ziekte meestal nog te genezen en is er vaak nog een penissparende behandeling mogelijk. Daarom is het van belang dat mannen hun eigen penis regelmatig onderzoeken, en dat (huis)artsen weten wanneer ze moeten doorverwijzen naar een dermatoloog of uroloog. Oscar Brouwer is uroloog in het AVL met speciaal aandachtsgebied peniskanker. Hij is voorzitter van de Europese richtlijnencommissie voor peniskanker ( EAU).

“Peniskanker is een zeldzame urologische aandoening, daarom was het eigenlijk raar dat er tot tot voor kort twee verschillende internationale richtlijnen zijn geweest, een Europese, en een Amerikaanse. De Europese richtlijn is al enkele jaren aan een update toe. Samen met een gezamenlijk panel vanuit Europa en Amerika werken we nu aan een update van deze richtlijn, een spannende ontwikkeling en een hele uitdaging. Ik ben benoemd tot kartrekker van de commissie, en dat is een hele eer. Daarnaast zit het AVL ook in een netwerk van Europese expertisecentra waarin ik het ziekenhuis vertegenwoordig op het gebied van peniskanker (eUROGEN, EURACAN). Zo dragen we onze kennis uit in de rest van Europa én blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.”

Het HPV virus is een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van peniskanker, maar ook voor vulva-, mondholte-, anus-, en baarmoederhalskanker, allemaal zeldzame kankers. Een andere zeldzame urologische tumor is teelbalkanker.