Winette van der Graaf nieuwe EORTC president

22 jun. 2021 16:26

Internist oncoloog en hoogleraar medische oncologie Winette van der Graaf is de nieuwe gekozen EORTC-president. Het is voor het eerst dat iemand uit het Antoni van Leeuwenhoek deze positie bekleed. De European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) is een van de bekendste Europese organisaties voor oncologische research waar met name klinische trials worden gedaan. Veel collegae uit het Antoni van Leeuwenhoek zijn actief binnen het EORTC.

“Het is een eer om bestuurlijk leiding te mogen geven aan deze wereldwijd bekende academische multidisciplinaire organisatie”, zegt Van der Graaf opgetogen. “Ik vind het een prachtige uitdaging en kans om met het bestuur de leden van de EORTC de kans te geven hun ambities ten aanzien van oncologische research en klinische studies waar te maken, opdat patiënten hier baat bij hebben. Gezien de reacties die ik krijg vinden collegae  het ook heel mooi dat een AvL’er deze positie heeft gekregen.”

De Raad van Bestuur van het AVL is blij met deze vooraanstaande, eervolle en uitdagende benoeming. Evenals de directie van EORTC. Zij omschrijven Van der Graaf als ‘een medisch oncoloog met klinisch en wetenschappelijk internationaal leiderschap in oncologie en in klinisch kankeronderzoek’. De directie roemt ‘haar vaardigheden om met mensen om te gaan en hen te inspireren, hetgeen haar heeft gepositioneerd  als mentor voor de nieuwe generatie artsen’. ‘Van der Graaf zal de EORTC begeleiden bij het werken met patiënten en belangengroepen om hun bijdrage aan de wetenschappelijke programma's te verzekeren’. Van der Graaf is al lang lid van de EORTC en maakt deel uit van de Soft Tissue and Bone Sarcoma Group en de Quality of Life Group.

De verkiezing van Van der Graaf valt samen met de overgang naar een nieuwe governance structuur. Om de overgang naar het nieuwe bestuur soepel te laten verlopen, blijft de huidige voorzitter aan tot maart 2022, wanneer de EORTC zijn 60-jarig jubileum viert. Hierdoor kan Van der Graaf de nieuwe rol in de organisatie geleidelijk overnemen.