Afdeling gynaecologie erkend als Europees expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen

24 mei 2022 16:58

De afdeling gynaecologie van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), heeft op Europees niveau in het gerenommeerde EURACAN netwerk, erkenning als expertisecentrum gekregen voor de behandeling van de zeldzame aandoeningen trofoblastziekten en eierstokkanker. EURACAN brengt patiënten met zeldzame kankersoorten en zorgverleners met elkaar in contact. Dit resulteert in betere kansen op een accurate diagnose en advies voor de beste behandeling voor hun specifieke zeldzame kanker.

Eerder kreeg de afdeling gynaecologie van het Antoni van Leeuwenhoek al de landelijke erkenning als expertisecentrum voor de behandeling van gynaecologische tumoren van het ministerie van VWS/NFU. Het AVL werkt binnen de gynaecologische oncologie samen met het Amsterdam UMC (AUMC) binnen het Centrum voor Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA). Het CGOA heeft afspraken met 13 ziekenhuizen in de regio Amsterdam en elke nieuwe patiënt met een gynaecologische tumor wordt besproken in een regionaal multidisciplinair overleg en indien nodig verwezen naar het AVL of AUMC voor behandeling.

Ook doet het CGOA wetenschappelijk onderzoek (onder andere) naar het ontstaan van kanker bij de vrouwelijke geslachtsorganen, nieuwe technieken en behandelingen, kwaliteit van leven na de behandeling. De afgelopen 10 jaar zijn hier meer dan 450 artikelen over gepubliceerd.