Prestigieuze Europese subsidies toegekend aan 2 AVL-onderzoekers

26 apr. 2022 12:00

Kankeronderzoekers Daniel Peeper en Bas van Steensel van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, hebben elk een ERC Advanced Grant gekregen. Zij gaan hun tanden zetten in twee grote vraagstukken waar de wetenschap mee worstelt. Hoe kunnen we immuuntherapie voor kankerpatiënten verbeteren? En: waarom is ons DNA zo rommelig? De European Research Council steunt met deze subsidies van 2,5 miljoen euro baanbrekende projecten van vooraanstaande onderzoeksleiders.

Groepsleider Daniel Peeper gaat met behulp van zijn Advanced Grant een prangend klinisch probleem aanpakken: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kankerpatiënten vaker en langer baat hebben bij immuuntherapie? Deze relatief nieuwe behandeling zet het eigen afweersysteem aan om kankercellen te bestrijden. Hiermee worden al goede resultaten geboekt, maar helaas is immuuntherapie bij veel patiënten nog niet succesvol omdat de tumor resistent is. Peeper en zijn collega’s gaan zich specifiek richten op T-cellen, een speciale groep van immuuncellen die kankercellen kunnen herkennen en opruimen. Vaak zijn die T-cellen wel aanwezig in een tumor, maar zijn ze inactief. Hoe dat komt, is nog grotendeels onbekend. Met geavanceerde technieken gaat Peeper op zoek naar genen die de hoofdrol spelen bij deze resistentie. En nog belangrijker: onderzoeken of het immuunsysteem ook weer geactiveerd wordt wanneer je bij deze genen de knop omzet.

Voor groepsleider Bas van Steensel is het maar liefs zijn derde ERC Advanced Grant op rij. Hij probeert kanker en DNA op een heel fundamenteel niveau te begrijpen. Met de nieuwe subsidie gaat zijn team onderzoeken waarom ons DNA eigenlijk zo rommelig is. In onze genetische code liggen allerlei stukken DNA die genen kunnen aan- of uitzetten. Die gaspedalen en remmen zitten vaak op willekeurige afstand van het gen dat ze aansturen. Ervoor, erachter, ver weg, dichtbij... Het is totaal onduidelijk hoe zo’n ogenschijnlijk chaotisch geheel kan zorgen voor een goed functionerende cel. Het team van Bas van Steensel gaat daarom een methode ontwikkelen waarmee hij stukken DNA kan laten rondspringen rondom een gen. Daarmee kan hij uitzoeken hoe de positie van bijvoorbeeld zo’n gaspedaal of rem de functie ervan beïnvloedt. Dit helpt om te kunnen begrijpen wat er misgaat in kankercellen met veel veranderingen in het DNA.