Ajax voetbalclinic voor AYA's

17 mei 2023 09:00

Sporten kan zorgen voor sneller herstel en meer energie tijdens en na de behandeling van kanker. Maar het valt niet altijd mee om in beweging te komen of te blijven. Daarom organiseerde het Antoni van Leeuwenhoek in samenwerking met OLVG, Cancer Care Center én AFC Ajax vorige week een bijzondere voetbalclinic voor AYA's. 

Belang van bewegen

Verpleegkundig Specialist Eva Swart is betrokken bij de organisatie van de voetbalclinic: “De AYA-Ajax clinic was een enorm succes! We hadden prachtig weer en alles kwam heel mooi samen. De deelnemers kregen allemaal een Ajax trainingstenue aan, waardoor ze als groep een eenheid vormden. Er werden veel ervaringen onderling uitgewisseld onder de aanwezige AYA’s en er was veel herkenning in elkaars verhalen.

Natuurlijk lag de nadruk ook op het belang van bewegen. We weten dat sporten tijdens en na de behandeling van kanker bewezen effectief is. Wij willen mede met dit event het belang van bewegen benadrukken, ook bij andere zorgverleners. AYA’s sporten door hun leeftijd vaak op een hoger niveau dan andere patiënten die een behandeling tegen kanker ondergaan. Het is belangrijk dat de zorgverlener dit inziet en ook op de wens van de AYA inspeelt als hij of zij aangeeft graag te willen blijven sporten. Ook mentaal heeft bewegen een positieve impact: de buitenlucht, het samen sporten kan allemaal impact hebben op hoe iemand zich voelt. Je hoeft overigens niet perse op hoog niveau te bewegen, 30 minuten wandelen/bewegen in de buitenlucht kan mentaal en fysiek al een verschil maken."

Eva Swart

Bijzondere dag

"We hebben dit georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat jongvolwassenen nog zo weinig zichtbaar zijn. Het is een aparte patiëntengroep. Ze hebben andere wensen en een andere noodzaak." Bekijk de video voor een impressie van deze bijzondere dag.
Eva Swart Verpleegkundig Specialist AYA