AVL onderzoek naar minder chemotherapie bij borstkanker gesteund door de Maarten van der Weijden Foundation

12 jun. 2023 12:00

Tijdens de Elfstedentriatlon van 18 t/m 24 juni gaat de Maarten van der Weijden Foundation zich inspannen om een bedrag van bijna 600.000 euro in te zamelen voor onderzoek van dr. Marleen Kok naar triple negatieve borstkanker (TNBC).

Twintig procent van de borstkankerpatiënten heeft triple negatieve borstkanker (TNBC). TNBC is een heterogene ziekte met subgroepen met een agressieve vorm, maar ook patiënten met een gunstig ziektebeloop. In deze TNBC-patiënten met een uitstekende prognose worden veel immuuncellen in de tumor gezien (tumor-infiltrerende lymfocyten, TILs). Het eigen immuunsysteem van de patiënt houdt namelijk de tumorcellen onder controle waardoor er geen uitzaaiingen kunnen ontstaan. Ondanks dat er nu vele internationale studies zijn die de sterke link tussen hoge TILs en goede prognose aantonen, worden de TILs niet bepaald bij TNBC-patiënten. Dit komt omdat pathologen hier een training voor nodig hebben.

Dr. Marleen Kok: “Met de gelden van de Maarten van der Weijden Foundation willen we met behulp van digitale pathologie en Artificial Intelligence de TILs bepalingen introduceren in alle ziekenhuizen in Nederland. Vervolgens willen we met de gelden een klinische trial doen bij TNBC-patiënten die hoge TILs hebben (>=75%). Momenteel krijgen al deze patiënten namelijk een standaardbehandeling met gedurende 5 maanden chemotherapie met drie of vier soorten chemo-middelen. Voor patiënten met veel TILs in de tumor is dit een enorme overbehandeling, omdat we weten dat de overleving van TNBC-patiënten met hoge TILs uitstekend is, zelfs zonder chemotherapie. In deze klinische trial zullen we in TNBC-patiënten met hoge TILs onderzoeken of we de chemotherapie kunnen weglaten terwijl de prognose wel uitstekend blijft en of dit weglaten van de chemotherapie de kwaliteit van leven van deze patiënten inderdaad ten goede komt.”

Elfstedentriatlon

Na twee succesvolle 11stedenzwemtochten (2018 en 2019), waarmee in totaal ruim 12 miljoen euro voor kankeronderzoek is opgehaald, organiseert de Maarten van der Weijden Foundation binnenkort de Elfstedentriatlon. Maarten zal van 18 t/m 24 juni de Elfstedentocht achtereenvolgens drie keer afleggen: 200km zwemmen, 200km fietsen en 200km lopen. Bij alle drie de disciplines kunnen mensen met hem mee sporten voor dat ene gezamenlijke doel: zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek.