Onderscheiding Lasker-Koshland voor wetenschapper Piet Borst

21 sep. 2023 16:30

Op vrijdag 29 september wordt Piet Borst, wetenschapper, staflid en oud-bestuurder van het Nederlands Kanker Instituut, onderscheiden met de vooraanstaande Lasker~Koshland Special Achievement Award voor biomedisch onderzoek tijdens een galaceremonie in New York City. Hij ontvangt deze bijzondere prijs ter ere van zijn uitzonderlijke 50-jarige carrière in de wetenschap.

Het juryrapport is vol lof over zijn intellectuele nieuwsgierigheid die heeft geleid tot baanbrekende ontdekkingen op verschillende vlakken, van parasitologie tot oncologie. Zo beschreef Borst hoe de parasiet die de Afrikaanse slaapziekte veroorzaakt het menselijke immuunsysteem ontwijkt; hoe medicijnresistente kankercellen cytotoxische therapieën te slim af zijn; en hoe een onverwacht systeem, de Borstcyclus, cellen helpt om energie uit suiker te halen.

Prachtige erkenning

Als mentor inspireerde en begeleide hij tientallen onderzoekers, waarvan velen internationaal bekend zijn geworden. Ook heeft hij wereldwijde erkenning verworven voor het Nederlands Kanker Instituut en de Europese wetenschap met toewijding en staatmanschap bevorderd.

Piet Borst Still

Tot voor kort was Borst bovendien ook columnist in het NRC. In zijn columns schreef hij over de manieren waarop wetenschap de samenleving ten goede komt en ageerde hij tegen wetenschappelijke desinformatie. Rene Medema, bestuurder van het Antoni van Leeuwenhoek en Nederlands Kanker Instituut: “Deze prijs is een prachtige internationale erkenning voor de loopbaan van onze gewaardeerde collega. Borst was directeur bij het Nederlands Kanker Instituut en bestuurslid van het Antoni van Leeuwenhoek, waar hij nieuw beleid implementeerde dat ons instituut transformeerde in een van 's werelds toonaangevende kankeronderzoekscentra.”