Voeding bij vermoeidheid

Er is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en gezondheid. Door goed te eten en op een gezond gewicht te blijven, kunt u uw kracht behouden en uw energieniveau verbeteren.

Schijf van Vijf

In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan de voedingsmiddelen die bewezen gezond zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze producten goed zijn voor het lichaam.

Lees hier alles over de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum

Eventueel kunt u uw voeding (voor een bepaalde periode) bijhouden in een app, bijvoorbeeld De Eetmeter. U vult in wat u op een dag hebt gegeten en gedronken. Aan het einde van de dag kunt u zien of u van alles voldoende hebt binnengekregen.

Eiwitten

Voor het opbouwen van conditie en hiermee spiermassa, is het verstandig extra eiwitten uit de voeding binnen te krijgen. Eiwitten zitten o.a. in melk- en melkproducten, kaas, vlees(waren), ei, kip, vis, peulvruchten en noten. Eiwitten zijn namelijk bouwstoffen voor de spieren. Probeer tijdens de hoofdmaaltijden eiwitten toe te voegen, maar ook bij de tussendoortjes. Daarnaast is het verstandig om binnen 1 uur na het sporten een eiwitrijke maaltijd te nemen van circa 20 gram eiwit, dit kan een schaaltje kwark zijn of een eiwitverrijkt product uit de supermarkt.

Tips over voeding bij vermoeidheid

 • Kies zoveel mogelijk voedsel dat gedurende een langere periode energie afgeeft zoals aardappelen met schil en volkorenproducten: volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, en ongezoete volkoren ontbijtgranen.
 • Eet als tussendoortje vezel- en eiwitrijke producten,  die geven je een verzadigd gevoel en langer energie. Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip.
 • Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment.
 • Eet op momenten dat je minder moe bent.
 • Probeer iedere 2-2.5 uur iets te eten of te drinken, tip is om een wekker te zetten.
 • Zorg dat u altijd makkelijke producten in huis hebt om uit de kast te pakken op momenten dat u moe bent. Ook als u op pad gaat, is het handig om iets mee te nemen.
 • Suikerhoudend voedsel kan een snelle boost geven, maar geeft niet lang energie.
 • Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.
Water
Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken.

Te moe om maaltijden te bereiden

Als u te moe bent om maaltijden te bereiden zijn de volgende tips bruikbaar:

 • Accepteer hulp van uw omgeving, delegeer taken en laat principes los.
 • Probeer weekboodschappen te doen zodat u niet iedere dag naar de supermarkt hoeft. Eventueel kunt u de boodschappen door iemand laten doen of laten bezorgen.
 • Vrienden en familie zijn vaak bereid om te helpen;  maaltijden bereiden om in te vriezen of de wekelijkse boodschappen doen.
 • Supermarkten hebben veel gezonde en gemakkelijke  kant-en-klaarmaaltijden en snacks die niet veel voorbereiding nodig hebben.
 • Er zijn bedrijven die diepvriesmaaaltijden, kant-en-klaar maaltijden of maaltijdbereidingspakketten van goede kwaliteit kunnen bezorgen (bijvoorbeeld Apetito).